Allereerst, bedankt voor het kiezen voor een Caressi spoelbak en/of kraan!

Maar hoe kun je gemakkelijk jouw Copper, Gold of Gun Metal spoelbak en/of kraan onderhouden?

Een Copper, Gold of Gun Metal spoelbak en/of kraan in de keuken blijft het mooist als je deze goed onderhoudt. Hoe je ervoor zorgt dat de Copper, Gold en Gun Metal accessoires in jouw keuken er stralend uit blijven zien, dat vertellen we je in deze onderhoudshandleiding.


Spoelbaken en/of kranen in de kleuren Copper, Gold en Gun Metal zijn voorzien van een PVD-coarting, maar wat houdt dit in?

Een PVD-coating, ofwel ‘Physical Vapor Deposition’ is een coating die d.m.v. afzetting van metaaldamp op een ondergrond, in dit geval RVS, een dunne, sterke toplaag vormt. Met zo’n PVD-coating geniet je van de looks van écht Copper, Gold of Gun Metal én van de eigenschappen van RVS.

Spoelbaken en/of kranen in de kleuren Copper, Gold en Gun Metal zijn nog mooier als deze schoon zijn en glimmen. Om ervoor te zorgen dat deze er altijd blinkend schoon en als nieuw uit zien, geven we je een aantal simpele tips waarmee jij jouw spoelbak en/of kraan gemakkelijk kunt onderhoudt.

Jouw Copper, Gold of Gun Metal spoelbak en/of kraan onderhouden doe je zo:


Tip 1: Regelmatig schoonmaken.

Wanneer je de spoelbak en/of kraan regelmatig schoonmaakt, voorkom je dat er kalkaanslag vormt en vuil zich ophoopt op en rond spoelbak en/of kraan. Neem de spoelbak en/of kraan minimaal een maal per week af en neem de kraan ook goed mee tijdens de schoonmaak van de keuken. Door alles in je keuken goed te onderhouden, voorkom je dat er permanente vlekken vormen op de oppervlakten en blijft het schoonmaken een kleine klus.


Tip 2: Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen.

Een Copper, Gold of Gun Metal spoelbak en/of kraan schoonmaken vergt geen bijzondere schoonmaakmiddelen. Een warm sopje met mild schoonmaakmiddel zorgt er al voor dat je jouw spoelbak en/of kraan blinkend schoon blijft. Ontkalken kan ook met een oplossing van 50% witte azijn en 50% water. Probeer dit voor de zekerheid eerst uit op een klein stukje.

Belangrijk is om de oppervlakten na het soppen af te nemen met een vochtige doek met schoon water en wil je dat de spoelbak en/of kraan daarna extra mooi blinkt? Droog ze dan ook goed na!


Tip 3: Gebruik een zachte doek.

Voorkom dat er krassen of andere beschadigingen op de oppervlakte van de spoelbak en/of kraan verschijnen door de spoelbak en/of kraan af te nemen met een zachte en pluisvrije doek.  Let op! Gebruik géén microvezeldoek. Maak de oppervlakte van de spoelbak en/of kraan ook altijd goed droog met een droge zachte doek.


Tip 4: Vermijdt deze schoonmaakmiddelen.

Hoewel de PVD-coating sterk is en in de meeste gevallen bestand tegen krassen en aanslag, is het toch belangrijk om de oppervlakten op de juiste manier te onderhouden.

Deze schoonmaakartikelen moet je vermijden bij het onderhouden van uw spoelbak en/of kraan in Copper, Gold of Gun Metal.

Gebruik geen bleekmiddel, chloor, ethyleenoxiden en andere hardnekkige schoonmaakmiddelen en/of sterkte zuurhoudende middelen. Bij gebruik van azijn doe dit dan gemend met 50% water. Hardnekkige schoonmaakmiddelen zoals 100% azijn en chloor kunnen ervoor zorgen dat er vlekken ontstaan op de oppervlakte. Gebruik bij voorkeur pH-neutrale reinigingsmiddelen.

Kies daarom altijd voor een zacht middel zoals groene zeep om uw keuken, spoelbak en kraan mee te poetsen.


Tip 5: Laat schuursponzen en harde doeken in de kast liggen.

Om krassen en andere permanente beschadigingen op jouw spoelbak en/of kraan te voorkomen, raden wij je aan geen schuursponzen, staalwol, microvezel- of harde doeken te gebruiken wanneer je de spoelbak en/of kraan schoonmaakt. Een hard materiaal kan ervoor zorgen dat het oppervlakte van de spoelbak en/of kraan permanent beschadigd, terwijl je met een zachte doek het oppervlakte mooi glimmend poetst.


Tip 6: Gebruik voor je spoelbak een Caressi bodemrooster.

Een Caressi bodemrooster is een RVS rooster die je onder in de spoelbak kunt leggen. Door het gebruik van een bodemrooster wordt de bodem van de spoelbak tijdens het gebruik enigszins ontzien en blijft de spoelbak zelf langer mooi. Het bodemrooster is verkrijgbaar in alle PVD-kleuren en voor (bijna) alle Caressi spoelbakken. Het rooster is voorzien van gaten waardoor het water gemakkelijk kan weglopen.


Ten slotte:

Een spoelbak en/of kraan met een PVD-kleurlaag is prachtig maar toch gevoeliger voor krassen of beschadigingen dan een gewone RVS spoelbak of kraan. Onder de sterke, maar dunne PVD-kleurlaag zit gewoon het blanke roestvrij staal. Pas daarom altijd op met harde/scherpe voorwerpen en bijtende, schurende reinigingsmiddelen.

Met zorg omgaan en goed onderhoud geeft jarenlang plezier van dit prachtige Caressi product in uw keuken!